Over mij

"Mijn leven veranderde in één klap drastisch toen ik een positieve zwangerschapstest in handen had."

Daar stond ik dan. Living my best single life, wonend in een kleine maar oh-zo-knusse studio midden in Utrecht, met een kinderwens. Maar die was voor later en vooral samen met iemand. De afslag die mijn leven hier nam had ik niet zien aankomen. Toen ik bekomen was van de schrik wist ik heel zeker: hier ga ik honderd procent voor, single-mom it is!

De keus om voor het leven ván en mét mijn kind te gaan was gevoelsmatig super snel gemaakt. Maar het duurde wel even voor ik dat durfde uit te spreken naar mijn omgeving. Alsof het dan écht werd, en dat ik dan niet meer terug kon. Niet dat ik dat wilde, maar toch.

Haar vader koos er voor om geen rol te willen spelen in het leven van zijn kind. Dit heb ik gerespecteerd, hoe moeilijk ik dat af en toe ook vind voor Abby. Toch probeer ik zijn keus met begrip en empathie te benaderen, want al het andere voelt als verspilde energie.

Al snel kwam ik erachter dat de maatschappij niet zo goed is ingericht op vrouwen die zwanger zijn zonder partner. Ik kreeg reacties zoals: Verschrikte gezichten, aannames, angsten en vooroordelen..
Zo hoorde ik: ‘Maar je bent toch single? Dat is toch sneu voor het kind..?’ ‘Dan wordt het vinden van een partner heel ingewikkeld voor je straks.’ 
‘Ik ken een kind met een alleen een moeder, daar gaat het helemaal niet goed mee..’ 

En de zwangerschapscursussen? Die zijn allemaal ingericht voor stellen of met partneravonden. Daardoor ging ik met buikpijn naar de eerste les. Het gevoel zo anders te zijn, weer mijn verhaal te moeten doen, de vragende blikken en medelijden op gezichten te zien. Nee, daar had ik geen zin in. Ook al had ik een goede vriendin bij me als geboortepartner.

"Ik ga het zelf doen."

Na één les hypnobirthing meldde ik me af en dook ik de boeken in. 
Hierdoor wist ik al snel dat ik totaal niet op mijn plek was bij mijn verloskundigenpraktijk. 

Ik zocht verdieping en echte verbinding met mijn verloskundige. Deze vrouw gaat wel bij de geboorte van mij kind zijn! Ik wilde méér dan de korte gesprekjes van 10 minuten waarin er even naar het hartje geluisterd werd en gevraagd werd of ik nog ergens tegenaan liep.. Dus besloot ik over te stappen naar een holistische caseload verloskundige. Zij werkt één op één en trekt veel tijd uit voor de consulten. Deze continuïteit van zorg deed mij ontzettend goed. 

Het vertrouwen in mijn lijf om mijn kindje thuis in bad, hands-off, te baren steeg met de dag.

Toen de bevalling startte thuis ging ik er met volledig vertrouwen in.
Ik wist het belang van ontspanning, ademhaling, de sfeer in de ruimte, privacy en rust. Terwijl ik naar mijn eigen muziek luisterde, wisselde ik houdingen af tussen douche, bad, bal en bank. Daardoor kwam ik een heerlijke staat van zijn. De hormonen deden hun werk goed!

"Ik verloor de regie."

Na ongeveer 10 uur werd het mij te intens. Toch besloot ik tot een ruggenprik en we vertrokken naar het ziekenhuis.

Mijn bevalling was, zonder in een al te langdradig verhaal te belanden, vanaf dat moment echt niet fijn meer.

Omdat ik te maken kreeg met zorgverleners die mij als persoon totaal niet zagen (en daar was ik nou juist zo naar opzoek geweest). Zorgverleners die medische handelingen verrichtten zonder mededelingen of toestemming. Ik moest van alles en mocht helemaal niets.

Ik verloor helaas de regie.

"Dit kan en moet anders!"

Vrij snel na mijn bevalling wist ik: dit moet anders kunnen. Dit kan anders! Vrouwen moeten op zo’n manier voorbereid worden dat ze óók de regie weten te behouden. Alle andere vakjes had ik van te voren immers afgevinkt:
Ik had alle kennis over het fysieke verloop van de bevalling, ik snapte de werking van mijn lijf, ik wist welke factoren een belemmerende en stimulerende werking zouden hebben. 

Maar hoe ik moest omgaan met zorgverleners die een ander idee hadden? Hoe ik grenzen kon aangeven op een gelijkwaardige manier? Hoe ik in gesprek en in verbinding met deze mensen blijf?
Ik had geen idee.

Maar nu wel! Ik kwam terecht op de opleiding tot geboortecoach Relaxed Bevallen Vanuit Regie, en die leerde mij precies wat ik zelf zo nodig had gehad!

En nu?

Nu ga ik dit allemaal aan jou, single mom to be, leren!

En zie ik bij elke les gebeuren dat vrouwen zich zelfverzekerder gaan voelen en dat zij zich vanuit autonomie opstellen tegenover hun zorgverleners.

Dat zij zelf gaan onderzoeken wat ze willen en zichzelf allerlei tools eigen maken om dat ook te communiceren.

Actief gaan zij aan de slag om te werken voor de beste start in het solo-moederschap: die méga fijne bevalervaring!

Mijn visie op single bevallen

Mijn missie

Ik help jou naar een vliegende start in het solomoederschap door een bevalling vanuit kracht in. In samenwerking met jouw geboorteteam: je geboortepartner & zorgverlerners

Als je mij écht zou kennen dan weet je dit over mij: