Bewust alleenstaande moeders

Foto van Lenne
Lenne

Wist je dat er steeds meer alleenstaande moeders ‘geboren’ worden?
In 2021 werden bijna 10% van alle kinderen geboren bij alleenstaande moeders!

Ik voel me soms ook super alleen, een uitzondering, tussen alle stellen die ik zie op straat en in de winkelstraten. Maar dat hoef ik dus helemaal niet zo te voelen. Fijn he? 🙂
Een deel daarvan kiest er heel bewust voor, bij het andere deel loopt het leven zo.
In deze blog vertel ik je een en ander over bewust alleenstaande moeders.

Bewust alleenstaande moeders zijn vrouwen die ervoor kiezen om een kind op te voeden zonder partner. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het niet kunnen vinden van een geschikte partner, het beëindigen van een relatie of het simpelweg willen opvoeden op een manier die niet past binnen een traditioneel gezin. Hoewel dit vroeger minder vaak voorkwam, is het tegenwoordig een steeds groter wordende groep vrouwen!

Er zijn veel uitdagingen waar bewust alleenstaande moeders mee te maken krijgen, zoals het financiële aspect, het ontbreken van emotionele en fysieke steun van een partner en het vaak moeten balanceren tussen werk en het zorgen voor een kind. Desondanks zijn er ook vele voordelen aan het solo opvoeden!

Een van de grootste voordelen is dat bewust alleenstaande moeders volledig in control zijn over hoe ze hun kinderen opvoeden. Ze hoeven geen rekening te houden met een partner die misschien andere ideeën heeft over de opvoeding en kunnen beslissingen nemen die het beste zijn voor hun kinderen zonder dat ze hoeven te onderhandelen of compromissen te sluiten. Dit kan leiden tot een meer harmonieuze opvoedingsstijl en een sterkere band tussen moeder en kind.

Bewust alleenstaande moeders hebben ook vaak een grotere emotionele en mentale weerbaarheid omdat ze leren om alleen te rekenen op zichzelf en hun eigen problemen op te lossen. Dit kan leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfvertrouwen, wat weer voordelig kan zijn voor de opvoeding van het kind.
Ook hebben bewust alleenstaande moeders vaak een hechte vriendenkring en sociale steun van andere alleenstaande ouders en vrienden die begrip hebben voor hun situatie. Dit kan het gevoel van eenzaamheid en isolement verminderen dat sommige alleenstaande ouders ervaren.
Financieel kan het opvoeden als bewust alleenstaande moeder uitdagend zijn. Gelukkig zijn er in Nederland een heleboel potjes beschikbaar voor eenoudergezinnen.

Je hebt als alleenstaande moeder recht op*:

  • Kinderbijslag
  • Kindgebonden budget
  • Zorgtoeslag
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag


Wat van toepassing is op jouw specifieke situatie kijk je op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen

Ga jij straks het alleenstaand moederschap aan? Wil jij weten waar je in het eerste trimester allemaal mee te maken krijgt?
Ik heb voor het eerste trimester een checklist gemaakt. Hier lees je precies wat je moet regelen, waar je aan moet denken en waar je moet zijn voor de beste tips & tricks voor alleenstaande moeders. Download hem hier

Ontvang mijn E-book 'Single Bevallen, de vier zaken die je geregeld wilt hebben als je alleenstaand gaat bevallen.' kosteloos in je mail!

ebook single bevallen

Laat je gegevens achter, dan zorg ik dat het E-book direct jouw kant op komt. Let op: je krijgt eerst een mailtje waarbij je je inschrijving moet bevestigen.